Σύρος – Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα
2014-2015
 

  • Περιγραφή
  • Περιεχόμενα

Περιγραφή

Εις τους μαγικούς του αλύτου μυστηρίου θαλάμους του Λουτρού των Αέρηδων, του μοναδικού από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα, ξεδιπλώνεται η έκθεση «Βουτιά στον Ψηφιακό Πολιτισμό».

Στον μυσταγωγικό χώρο του Λουτρού εκτίθενται έργα, εντυπωσιακές δημιουργίες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι καλλιτέχνες, με τρόπο επίκαιρο και καταλυτικό, συνδιαλέγονται με το μνημείο και επικοινωνούν με το κοινό σε μια γόνιμη συνάντηση Ιστορίας, Τέχνης και Τεχνολογίας.

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης καλεί τον επισκέπτη να τολμήσει να «βουτήξει» στα άδυτα του προκλητικού συγκερασμού ενός άψυχου ψηφιακού κόσμου και ενός κόσμου γεμάτου αισθήσεις και επιθυμίες, όπως αυτές αναδύονται μέσα από το πάντρεμα μνημείου και σύγχρονης τέχνης, έργων και ιδεών, βιώνοντας έτσι μια έντονη– αισθητηριακά, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά– μουσειακή εμπειρία.

Έλενα Μελίδη

διευθύντρια Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

 

Ήταν αρχές Αυγούστου, όταν, διαβάζοντας ένα άρθρο της δημοσιογράφου Αργυρώς Μποζώνη, άνοιξε για μένα η πόρτα προς τον μαγικό κόσμο που μόλις είχαν δημιουργήσει απόφοιτοι Σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο κόσμος αυτός αποτύπωνε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη σύζευξη των τεχνολογικών εξελίξεων με τον πολιτισμό. Πέρα από την καταγραφή της ιστορίας του τυπώματος, με συγκίνησε ιδιαίτερα η επιμέλεια και η επιμονή των καλλιτεχνών και όσων συμμετείχαν.

Αμέσως σκέφτηκα πως τα έργα αυτά θα έπρεπε να παρουσιαστούν –να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα– για εκείνους που δεν είχαν την τύχη να συμμετάσχουν στα εργαστήρια και για όσους δεν θα είχαν τη δυνατότητα να δουν την έκθεση.

Έτσι, η ιδέα της δημιουργίας ενός καταλόγου σφηνώθηκε στο μυαλό μου. Με τη βοήθεια του ζωγράφου Νίκου Παπαδόπουλου ήρθα σε επαφή με την Λεώνη Βιδάλη, ομότιμη καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και τους συνεργάτες της, δηλαδή με ανθρώπους που ζουν την τέχνη του βιβλίου. Σοβαρή πρόκληση για έναν εκ-δοτικό οίκο στο ξεκίνημά του ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ελπίζω να νιώσετε κι εσείς το μεράκι και την αγάπη των διοργανωτών, των καλλιτεχνών και όσων εργάστηκαν για τη δημιουργία του καταλόγου. Εύχομαι και η δική σας «Βουτιά στον Ψηφιακό Πολιτισμό» να είναι απολαυστική! Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ όλους, αφιερώνοντάς τους τους παρακάτω στίχους:

Τὰ μάτια ἂν κλείσω βρίσκομαι σ᾿ ἕνα μεγάλον ἴσκιο τὸ χρῶμα τῆς αὐγῆς τὸ αἰσθάνομαι στὰ δάχτυλά σου. Ξέχασε τὸ ψέμα που σὲ βοήθησε νὰ ζήσεις, γύμνωσε τὰ πόδια σου, γύμνωσε τὰ μάτια σου, μᾶς μένουν λίγα πράγματα ὅταν γυμνωθοῦμε ἀλλὰ τὰ βλέπουμε στὸ τέλος πιστά.

Γ. Σεφέρης, «Τὰ χέρια»

Πάνος Χαρίτος εκδόσεις ΡΟΠΗ

Περιεχόμενα

Πρόγραμμα Ψηφιακός πολιτισμός
Σύρος – Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα (2014-2015)
Φλωρεντία Οικονομίδου

Home… Αρχείο – Πεδίο Μνήμης
Ειρήνη Λεοντακιανάκου

Έντυπη τέχνη και animation
Φλωρεντία Οικονομίδου

Θεωρία, φωτογραφία, κόμικς και βιντεοτέχνη
Εύη Σαμπανίκου

Η νέα διάσταση των εικαστικών εκτυπώσεων
Ξενής Σαχίνης

Μια νέα οπτική Παραδοσιακή Χαρακτική και σύγχρονη τεχνολογία
Βίκυ Τσαλαματά

Βουτιά σε ένα ΠΕΓΑ
Λεώνη Βιδάλη