Συγγραφέας: Nick Lane

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Η Γη βρίθει από ζωή: στους ωκεανούς, στα δάση, στον ουρανό και στις πόλεις της. Στην καρδιά της βιολογίας, όμως, κρύβεται μια μαύρη τρύπα: Δεν γνωρίζουμε γιατί οι πολύπλοκες μορφές ζωής είναι όπως είναι και, ουσιαστικά, ούτε πώς ακριβώς δημιουργήθηκε η ζωή. Στο βιβλίο του “Το Ζωτικό ερώτημα”, ο Nick Lane, καθηγητής Εξελικτικής Βιοχημείας στο Τμήμα Γενετικής, Εξέλιξης και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του πανεπιστημίου για την προέλευση της ζωής (UCL Research Frontiers Origins of Life) επαναπροσδιορίζει με ριζικό τρόπο την ιστορία της εξέλιξης, προτείνοντας μια ενδιαφέρουσα λύση σε γρίφους που έχουν απασχολήσει γενιές επιστημόνων.

Για 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια από την εμφάνιση της ζωής, μονοκύτταροι οργανισμοί όπως τα βακτήρια εξελίσσονταν χωρίς, ωστόσο,να σημειωθεί καμία αλλαγή στη βασική μορφή τους. Έπειτα, σε μία μοναδική χρονική συγκυρία σε διάστημα 4 δισεκατομμυρίων χρόνων, πραγματοποίησαν το άλμα προς την πολυπλοκότητα. Όλες οι πολύπλοκες μορφές ζωής, από το μανιτάρι μέχρι τον άνθρωπο, μοιράζονται πολλές ιδιότητες που δεν συναντώνται στα βακτήρια. Πώς και γιατί συνέβη αυτή η ριζική μεταμόρφωση;

 Η απάντηση, υποστηρίζει ο Lane, κρύβεται στην ενέργεια: κάθε μορφή ζωής στη Γη ζει χάρη σε μια ηλεκτρική τάση (μια διαφορά δυναμικού). Βασιζόμενος στα θεμέλια της εξελικτικής θεωρίας, o Lane χρησιμοποιεί τα ευρήματα πρωτοριακών ερευνών που εστιάζουν στη σχέση ενέργειας και κυτταρικής βιολογίας, προκειμένου να διατυπώσει μια πειστική θεώρηση της εξέλιξης από τις απαρχές της ζωής μέχρι τη δημιουργία των πολυκύτταρων οργανισμών, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και τον θάνατο. Ξεδιαλύνοντας τα επιστημονικά μυστήρια και αποσαφηνίζοντας τις ιδιορρυθμίες της ζωής, η εξήγησή του παρέχει μια απάντηση στο ζωτικό ερώτημα: Γιατί είμαστε όπως είμαστε και γιατί βρισκόμαστε εδώ;

Βιογραφικό Συγγραφέως

O Nick Lane είναι καθηγητής Εξελικτικής Βιοχημείας στο Τμήμα Γενετικής, Εξέλιξης και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) και είναι επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του πανεπιστημίου για την προέλευση της ζωής (UCL Research Frontiers Origins of Life). Το 2015 βραβεύτηκε από τη βρετανική Βιοχημική Εταιρεία για την εξαίρετη συμβολή του στο πεδίο των μοριακών βιοεπιστημών, ενώ το 2016 τιμήθηκε με το Βραβείο Michael Faraday της Βασιλικής Εταιρείας.

Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, τα οποία κέρδισαν ευρεία αναγνωστική αποδοχή και κριτική αναγνώριση. Το βιβλίο του Life Ascending: The Ten Great Inventions of Evolution (2009) τιμήθηκε με το βραβείο Επιστημονικού Βιβλίου της Βασιλικής Εταιρείας το 2010, ενώ  “Το ζωτικό ερώτημα”, μετά την πρώτη κυκλοφορία του το 2015, ανακηρύχτηκε βιβλίο της χρονιάς από πληθώρα εντύπων: The Times, Economist, Wall Street Journal, Sunday  Times,Independent, Financial Times και New Scientist. Άλλα βιβλία του είναι: Power, Sex, Suicide: Mitochondria and the Meaning of Life (2005) και Oxygen: The Molecule that Made the World (2002).

Κριτικές

«Μια εντυπωσιακή έρευνα για τις απαρχές της ζωής».

—Bill Gates

«Βρίθει από τολμηρές και σημαντικές ιδέες … αν σας ενδιαφέρει η ζωή, πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο».

—Michael Le Page, New Scientist

«Ένα από τα πιο διαφωτιστικά βιβλία για την ιστορία της ζωής που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια».

—The Economist

«Το ζωτικό ερώτημα δεν είναι απλώς ένα καλό βιβλίο: εγκαινιάζει μια νέα φάση όσον αφορά την κατανόησή μας για τη ζωή».

—Βιβλία της Χρονιάς, Independent

«Ο Nick Lane αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο ευρηματικούς στοχαστές στο πεδίο της εξέλιξης της ζωής στη Γη … μια συναρπαστική σύνθεση μιας νέας θεωρίας της ζωής».

—Clive Cookson, Financial Times

«Εάν ήμουν πλούσιος, θα αγόραζα κάθε τυπωμένο αντίτυπο αυτού του βιβλίου και θα χάριζα ένα σε κάθε προπτυχιακό φοιτητή πριν παρακολουθήσει το πρώτο του μάθημα Κυτταρικής Βιολογίας».

—Frank Harold, Microbe Magazine

«Ο Nick Lane δεν είναι απλώς ένας δεξιοτέχνης αφηγητής,αλλά και ερευνητής. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής βιολογίας σε καθημερινή βάση στο εργαστήριό του στο Πανειστημι- ακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), ελέγχοντας εξονυχιστικά τα ζητήματα που πραγματεύεται στο βιβλίο με πειράματα και μαθηματικά μοντέλα. Όπως και οι προκάτοχοί του στο ίδιο πανεπι- στήμιο –Steve Jones, J. B. S. Haldane–αποτελεί αυτό το σπάνιο είδος του επιστήμονα που καταφέρνει να ρίξει φως στην ακατανόητη πολυπλοκότητα της βιολογίας με σαφή, διαυγή τρόπο».

—Adam Rutherford, Observer

«Ευρύ σε θεματολογία και εξαιρετικά φιλόδοξο, το βιβλίο βρίθει από τολμηρές ιδέες και ερωτήματα … Πραγματεύεται απίστευτα, επικά ζητήματα με όμορφο τρόπο, τα οποία ενδεχομένως θα μεταμορφώσουν τη θεώρησή μας για τον κόσμο».
– Τα Καλύτερα Αναγνώσματα για το 2015, New Scientist
 
«Κατ’ εμέ, πρόκειται για το βιβλίο της χρονιάς … Εστιάζοντας στη σημασία της ενέργειας, ο βιοχημικός Nick Lane παρουσιάζει μια θεωρία που ανατρέπει την κατανόησή μας για την ίδια μας την ύπαρξη».
– Rob Kingston, Sunday Times
 
«Τίποτα λιγότερο από μια νέα ιστορία της ζωής στη Γη»
– Richard Van Noorden, Nature
 
«Ο Nick Lane δεν είναι μόνο ένας συγγραφέας που γράφει για την επιστήμη, αλλά και ένας ερευνητής που διεξάγει πειράματα και ένας στοχαστής που γεννά ιδέες … Στο τρίτο βιβλίο του με θέμα την ενέργεια και τη ζωή, πλησιάζει θριαμβευτικά στην αποκάλυψη του μυστικού σχετικά με το γιατί η ζωή είναι όπως είναι, με μια τόσο ενδελεχή ανάλυση που θα έκανε τους αρχαίους φιλοσόφους να σαστίσουν».
– Matt Ridley, The Times