Συγγραφέας: Γιώργος Γιαννακόπουλος

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Στο βιβλίο αυτό καλούμαστε να συμμετέχουμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι συν-ανακάλυψης της τεχνητής νοημοσύνης, με όρους κατανοητούς αλλά και επιστημονικά άρτιους.

Μπροστά μας θα ξετυλιχθούν με απλότητα θεμελιώδεις έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης, θα αποκαλυφθούν οι τρόποι με τους οποίους οι μηχανές μαθαίνουν, καθώς και το πού και πώς συνεισφέρουν σε εκφάνσεις της ζωής μας. Θα μιλήσουμε για την τεχνητή νοημοσύνη στις τέχνες, στις θεωρητικές και θετικές επιστήμες, στη βιομηχανία και την εκπαίδευση, αλλά και σε μία πληθώρα άλλων τομέων γνώσης και δράσης. Θα παρέχουμε μία πληθώρα τεχνικών και μη τεχνικών αναφορών, τόσο για τον επιστήμονα
της πληροφορικής και των θετικών επιστημών, όσο και για τον καθημερινό αναγνώστη, σκιαγραφόντας έναν εκπληκτικό ορίζοντα που ανοίγεται με αφορμή την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο βιβλίο – μέσα από μία διακριτική απομυθοποίηση – θα προσγειώσουμε τις προσδοκίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να αφαιρέσουμε τίποτε από τον ενθουσιασμό μας για τα επιτεύγματα του χώρου. Επίσης, θα αποδυναμώσουμε τους παράλογους φόβους, αλλά και θα διασκεδάσουμε με τις πολυδιαφημισμένες – και ιδιαίτερα στρεβλές – ιστορίες σχετικά με τις νοήμονες μηχανές στο σήμερα και το αύριο.

Το βιβλίο θα προσπαθήσει στα τελευταία κεφάλαιά του να αποτυπώσει τα τεκταινόμενα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τον κόσμο του σήμερα, ενός σήμερα που θέτει τις βάσεις για ένα συναρπαστικό αύριο σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και τεχνολογικό. Στην αποτύπωση αυτή θα προτείνουμε τρόπους, ώστε ο καθένας από μας, ειδικός και μη, να πάρει θέση και να μπορεί να συνδιαμορφώνει την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια με τρόπο ανθρωποκεντρικό και συλλογικά ωφέλιμο, μακριά από θεωρίες
συνωμοσίας και κλειστές κοινότητες.

Πάνω από όλα, το βιβλίο αυτό καλείται να αναδείξει τον άνθρωπο -σε όλη του τη λάμψη και το σκοτάδι του- στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο των νοημόνων συστημάτων. Ακόμη περισσότερο, θα υποδείξει πώς και γιατί η αναζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη είναι στη βάση της μία ουσιαστική αναζήτηση στα βάθη του ανθρώπου, της ανθρωπιάς και της ανθρωπότητας.

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος είναι διδάκτορας τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) με περισσότερα από 15 χρόνια σχετικής ενασχόλησης. Είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος,  ενώ έχει συνιδρύσει τη μη-κερδοσκοπική εταιρεία ανοικτής καινοτομίας SciFY (Επιστήμη για σένα), που ασχολείται με την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης για την κοινωνία. Ο κος Γιαννακόπουλος διδάσκει, από το 2017, σε μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με την ΤΝ και την επιστήμη δεδομένων. Συμμετέχει σε επιστημονικές κοινότητες ανά τον κόσμο (EACL, EurAI, EETN), αλλά και σε εθνικά επιστημονικά όργανα (ΤΕΣ-ΕΣΕΤΕΚ), ενώ έχει συνεισφέρει στην εθνική στρατηγική για την ΤΝ. Τέλος, μοιράζεται την
πολυετή εμπειρία του στο χώρο γνώσης που έχει αγαπήσει μέσα από δεκάδες ομιλίες για την ΤΝ σε ποικίλα κοινά, κάθε ηλικίας και επιπέδου ειδίκευσης.

Κριτικές

Αυτό το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της γνώσης, της εμπειρίας, της αγάπης ενός ανθρώπου που δεν είναι ένας ακόμα ερευνητής της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) που θέλει να μιλήσει για το επιστημονικό αντικείμενό του. Είναι το βιβλίο ενός επιστήμονα που θέλει να ενημερώσει για την ΤΝ με απλό και κατανοητό τρόπο, με στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή, ειδικών και μη, στο διάλογο για το ρόλο της ΤΝ στη ζωή μας, χωρίς ‘ακραίους αφορισμούς και μυωπικές δηλώσεις’. Όπως γράφει στην τελευταία ενότητα ‘Αυτό το βιβλίο είναι μια απόπειρα να ανοίξει η πόρτα της συμμετοχής για όλους’. Και καθώς ο ειλικρινής, καλοπροαίρετος, και γι’ αυτό και αποτελεσματικός, διάλογος για επιστημονικά αλλά και άλλα θέματα, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα, πιστεύω ότι αυτή η απόπειρά του θα έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει.

Βαγγέλης Καρκαλέτσης
Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’

Ένα βιβλίο που έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στο διάλογο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η διάχυτη αίσθηση της οικειότητας και της απόλυτης ειλικρίνειας εκ μέρους του συγγραφέα προκαλεί εξαρχής την εύνοια του αναγνώστη και την εμπιστοσύνη στην ανεπιτήδευτη αυθεντικότητά του. Από την πρώτη σελίδα τον εμπλέκει τεχνηέντως ως ενεργό μέλος στο διάλογο για την Επιστήμη ως ιδέα και ως πράξη αλλά και για τον Επιστήμονα που ταυτόχρονα δεν παύει να είναι «Άνθρωπος». Τον παίρνει από το χέρι και
τον οδηγεί στη μαγεία της Τεχνικής Νοημοσύνης προσγειώνοντάς τον, ταυτόχρονα, καθώςκοιτά κεχηναίος τα επιτεύγματά της, αποκαλύπτοντάς του τα πραγματικά της πρόσωπα αλλά και τις μελλοντικές της δυνατότητες: Νομοτελειακά, θα έχει κυρίαρχο λόγο αλλά όχι και κυριαρχικό, αν κυριαρχήσει η συνεργασία και η ανάλογη ευθύνη. Οι ηγέτες του μέλλοντος έχουν πολύ σοβαρές αποφάσεις να πάρουν. Οι λαοί ακόμη σημαντικότερες!!!

Σοφία Ι. Κονταξάκη
Φιλόλογος

Μερικές φορές σκέφτομαι την αναζήτηση της γνώσης ως ένα σύνολο από μονοπάτια που διασταυρώνονται και ξαναχωρίζουν διαρκώς, κι όπου βαδίζουν άνθρωποι διαφορετικών ικανοτήτων και γνωστικών επιπέδων. Κάποια στιγμή, τα μονοπάτια συγκλίνουν, σχηματίζουν μια συγχρονισμένη δέσμη και διασχίζουν ένα στενό πέρασμα. Από την άλλη πλευρά του περάσματος, η γνώση είναι συστηματική και οργανωμένη. Το πέρασμα αυτό είναι η επιστήμη και οι φύλακές του οι επιστήμονες. Το βιβλίο του Γιώργο Γιαννακόπουλου σκιαγραφεί το διεπιστημονικό πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνη χωρίς να καμώνεται ότι ξεχνά τις πολύπλοκες διαδρομές που οδήγησαν σ’ αυτό. Αντίθετα τις επιστρέφει σ’ εκείνους που πραγματικά ανήκουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επαν-οικειοποιηθούν τις γνώσεις μαθηματικών, λογικής και ψυχολογίας στις οποίες αυτό θεμελιώνεται.

Κάνει και κάτι άλλο, όμως, εξίσου σημαντικό. Σκιαγραφεί την ενδεχομενικότητα, τη διακινδύνευση και τους μετασχηματισμούς που πηγάζουν από τη γενικευμένη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και δίνει στους αναγνώστες του τα εργαλεία να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους «μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση πολιτικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και στην ίδια τη νοημοσύνη των μηχανών». Η επιστήμη που επιστρέφει στην κοινωνία με υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο απαντά στη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας: την απαίτηση για δημοκρατία στον χώρο της γνώσης.

Μανώλης Πατηνιώτης
Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του
Πανεπιστημίου Αθηνών