Φρανκ Κλόουζ

  • Πλήρης Τίτλος
  • Περιγραφή
  • Κριτικές
  • Mοιραστείτε

Πλήρης Τίτλος

Φυσικός ή κατάσκοπος. Ημιζωή: η διχασμένη ζωή του Μπρούνο Ποντεκόρβο

Περιγραφή

Το σημείωμα έφτασε στο γραφείο του Κιμ Φίλμπυ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 1950. Τρεις μήνες αργότερα, ο Μπρούνο Ποντεκόρβο, ένας φυσικός στο Harwell, ένα εργαστήριο ατομικής ενέργειας της Βρετανίας, εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Θα εμφανιστεί μετά από έξι χρόνια από την άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Ένα από τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά της γενιάς του, ο Ποντεκόρβο ήταν μυημένος σε πολλά μυστικά: είχε εργαστεί για το αγγλο-καναδικό σκέλος του Σχεδίου Μανχάταν, και ανακάλυψε έναν τρόπο για για τον εντοπισμό του ουρανίου που ήταν τόσο περιζήτητο από τις ανερχόμενες πυρηνικές δυνάμεις. Ωστόσο, όταν εξαφανίστηκε, η MI5 επέμεινε ότι δεν ήταν απειλή.

Με βάση την πρόσβαση σε αρχεία και επιστολές, συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειά του αλλά και τους επιστήμονες που συνεργάστηκαν μαζί του, ο βραβευμένος συγγραφέας και καθηγητής φυσικής Φράνκ Κλόουζ εκθέτει την αλήθεια για έναν άνθρωπο που συνδέθηκε στενά με την έλευση της ατομικής εποχής και του Ψυχρού Πολέμου.

Κριτικές

«Πρόκειται για μια ξεχωριστή ιστορία, που αφορά τη φυσική του 20ου αιώνα και τον Ψυχρό Πόλεμο, που ξεδιπλώνεται στο Half-Life, μια βιογραφία του Pontecorvo γραμμένη από τον Frank Close. Υπάρχουν πολλά σημεία που θυμίζουν ένα μυθιστόρημα του Le Carré, με το πλεονέκτημα πως πρόκειται για πραγματικά γεγονότα».

– Wall Street Journal

 

«Το βιβλίο του Close παρουσιάζει όλες τις διαστάσεις μιας ιστορίας που παραμένει ζωντανή, διαφωτιστική και που θα σας απορροφήσει, μέσα στην ατμόσφαιρα ενός κατασκοπικού θρίλερ».

– Times Literary Supplement

 

«Μια διορατική βιογραφία …. η έρευνα του Close οδηγεί σε στοιχεία πως [ο Pontecorvo] υπήρξε κατάσκοπος που ίσως απειλήθηκε από άλλους κατασκόπους και τράπηκε σε φυγή για να αποφύγει τη σύλληψη. Ένας λεπτομερής απολογισμός, με πολιτική και επιστημονική βαρύτητα, μιας μακράς, παραγωγικής και μυστηριώδους ζωής.»

– Kirkus review

 

Μοιραστείτε