Συγγραφέας: Πέτρος Παναγιωτόπουλος

Περιγραφή

Ο όρος της Ποιότητας Ζωής είναι ένας από τους ιδιαίτερα χρησιμοποιούμενους των τελευταίων ετών. Χωρίς ένα σαφές και επακριβώς προσδιορισμένο περιεχόμενο και με μεγάλη δόση υποκειμενικότητας, λόγω της φύσης του, εκφράζει την ευημερία, την υγεία, τη σωματική λειτουργικότητα, την ευχάριστη και άνετη διαβίωση κ.ά.

Η Ποιότητα Ζωής αποτελεί επίσης έναν τομέα έρευνας που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο μέγεθος και προσεγγίζεται μέσα από διάφορους παρεμφερείς όρους (ευημερία, ευ ζην, ικανοποίηση από τη ζωή κ.ά.). Στην κατεύθυνση της καταγραφής και μέτρησης των αντίστοιχων επιπέδων της Ποιότητας Ζωής αναπτύχθηκαν διάφορες μέθοδοι, αντιλήψεις, ακόμη και κανονιστικές νοοτροπίες.

Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την προσέγγιση της Ποιότητας Ζωής μέσα από διαφορετικά πεδία της γνώσης (φιλοσοφία, κοινωνία, πολιτική, ψυχολογία, οικονομία, περιβάλλον, υγεία) και σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι). Στέκεται στο ζήτημα των πολιτισμικών παραμέτρων, της συμβολής της επιστημονικής θεώρησης και κυρίως της τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ θίγει και τον χαρακτήρα του σχετικού «κινήματος της αυτοβελτίωσης», των τελευταίων δεκαετιών. Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει και το στίγμα που αφορά την αντίστοιχη πρόταση της χριστιανικής διδασκαλίας, μέσα από την πρόσληψη της χαράς, των θλίψεων και των ιδιαιτεροτήτων αυτής της θεώρησης. 

Περιεχόμενα Βιβλίου

Τα περιεχόμενα του βιβλίου και ένα απόσπασμα είναι διαθέσιμα ΕΔΩ

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και σπούδασε Φυσική και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διδάσκει στο Τμήμα Θεολογίας μαθήματα σχετικά με την Ποιμαντική, την Ηθική και τις σχέσεις της θρησκείας με την επιστήμη. Είναι διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή, στη Ρώμη.

Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των νέων βιβλίων Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Ποιμαντική Γ΄ Λυκείου). Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ροπή» το βιβλίο του: Τομές και Ασυμβατότητες. Φυσικές επιστήμες και Θεολογία.