Περιγραφή

Γραμμένη με αμεσότητα και ειλικρίνεια, η αυτοβιογραφια του Κόφι Αναν “Παρεμβαίνοντας” περιγράφει τις προκλήσεις, τις στιγμές επιβράβευσης αλλά και τις αποτυχίες στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του στο κέντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκακιέρας.

Μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ο Κόφι Ανάν – ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2001 – μοιράζεται τις μοναδικές εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων 11ης Σεπτεμβρίου. των εισβολών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου, τις βάναυσες συγκρούσεις της Σομαλίας, της Ρουάντα και της Βοσνίας καθώς και για τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μια πολύ προσωπική διήγηση που μας καλεί ταυτόχρονα να σκεφτούμε το ρόλο των παγκόσμιων ισορροπίων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και το ρόλο που μπορεί να έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι διεθνείς οργανισμοί.

 

Συγγραφείς

Ο Γκανέζος διπλωμάτης Κόφι Ανάν, διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 έως το 2006. Υπήρξε ο δεύτερος Αφρικανός και πρώτος μαύρος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για δύο συνεχόμενες θητείες, από το 1997 μέχρι το 2006, διαδεχόμενος τον Αιγύπτιο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας στον κόσμο και για τα δικαιώματα των γυναικών στις αραβικές χώρες, ενώ στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται η αποχώρηση του ινδονησιακού στρατού από το Ανατολικό Τιμόρ και των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Προκάλεσε εκνευρισμό όταν αποφάσισε να χαρακτηριστεί «παράνομη» η εισβολή στο Ιράκ το 2003 επειδή η επιχείρηση δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα συχνά επικρίθηκε όπως  για το γεγονός πως δεν κατάφερε να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα καθώς και για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με το λεγόμενο “Σχέδιο Αναν” που απορρίφθηκε με δημοψίσμα το 2004.
Το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον ΟΗΕ για τις προσπάθειες εμπέδωσης της διεθνούς ειρήνης.

Κριτικές

“Κανείς δεν κατάφερε να εκφράσει τη φωνή των απλών ανθρώπων (σ.τ.μ σε θέματα παγκόσμιων ισορροπιών) και κανείς μέχρι σήμερα δεν το πλήρωσε με μεγαλύτερο προσωπικό κόστος από τον Κόφι Ανάν. Σήμερα, ο κόσμος μας εξακολουθεί να χρειάζεται μια τέτοια φωνή, αλλά ο επόμενος που θα αναλάβει αυτό το ρόλο θα πρέπει προηγουμένως να έχει μελετήσει τα σκληρά μαθήματα που παραδίδει η ειλικρινής και θαρραλέα εξομολόγηση του Κόφι Αναν στην αυτοβιογραφία του “Παρεμβαίνοντας” 

  • Michael Ignatieff, The New York Review of Books
Μια πρωτογενής καταγραφή των δεινών του κόσμου μας και των προσπαθειών να περιοριστούν και ένα αλφαβητάρι της ειρηνευτικής διαδικασίας που προσπάθησαν να πετύχουν τα Ηνωμένα Έθνη στην μετα-ψυχροπολεμική εποχή: Από το Αβγανιστάν μέχρι τη Ζιμπάμπουε. 
– Washington Post

Ο Κόφι Ανάν υπήρξε μια ισχυρή φωνή για τους φτωχούς και ένας ακούραστος υποστηρικτής της ειρήνης. Λειτούργησε ως καταλύτης για τη διεθνή ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αυτοβιογραφία του μας θυμίζει ότι, ως παγκόσμια κοινότητα, έχουμε περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Το έργο της ζωής του καταδεικνύει τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εστιάζουμε στις οικουμενικές αξίες της ισότητας, της ανοχής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

– Bill Gates

Πίσω από τη βελούδινη φωνή του και τη Γκανέζικη προφορά του Κόφι Αναν υπήρξε μια φοβερή και ατρόμητη βούληδη που επιδίωξε να βρει λύσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου μας».

– Bono