Συλλογικό Έργο: Τσιλιμένη Τασούλα,  Κώστια Κοντολέων, Κανατσούλη Μένη, Οικονομίδου Σούλα, Γιαννικοπούλου Αγγελική, Παπαρούση Μαρίτα, Σηφάκη
Ευγενία, Κονταξή Ελένη, Καραντώνα Γεωργία, Πέτρος
Πανάου, Νικολέττα Κόρκα, Δομινίκη Σάνδη, Αργυρώ Πιπίνη.

Επιμελητής Τόμου: Τασούλα Τσιλιμένη, Ελένη Κονταξή

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Ο συλλογικός τόμος “Εισαγωγή στην Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία της Ευρώπης: Μεταφράσεις & Διασκευές” φιλοξενεί άρθρα και μελέτες ακαδημαϊκών, ερευνητών και ειδικών σχετικά με το θέμα των μεταφράσεων και των διασκευών κλασικών λογοτεχνικών έργων για παιδιά και νέους. Έχει στόχο να συμβάλει στον προβληματισμό, να θέσει ερωτήματα και να απαντήσει σε βασικά ζητήματα για τη μετάφραση και τη διασκευή στον χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, καθώς η αυξημένη εκδοτική κίνηση των τελευταίων χρόνων διευρύνει και εμβαθύνει το σχετικό ερευνητικό επιστημονικό πεδίο.

Θεωρητικές συζητήσεις για τη μετάφραση και τη διασκευή με αναφορές στον χώρο της διεθνούς σύγχρονης βιβλιογραφίας, ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις διασκευές για παιδιά και νέους κλασικών έργων της ευρωπαϊκής κυρίως λογοτεχνίας, ζητήματα σχετικά με τον εννοούμενο αναγνώστη-παιδί στις διασκευές, προβληματισμοί για τις διασκευές κλασικών λογοτεχνικών έργων σε εικονογραφημένα παιδικά βιβλία χωρίς λόγια και σε graphic novels, ο ρόλος του μεταφραστή και του διασκευαστή, τα διλήμματα και οι επιλογές τους, η συμβολή των εκδοτών λογοτεχνίας στις μεταφράσεις και τις διασκευές για παιδιά και νέους είναι μερικά μόνο από τα θέματα που παρουσιάζονται και αναλύονται στον παρόντα συλλογικό τόμο.

Το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί μια συμβολή στον σύγχρονο διάλογο για τις μεταφράσεις και τις διασκευές στον χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας και απευθύνεται σε όσους και όσες αγαπούν να διαβάζουν, να γράφουν, να μελετούν, να διδάσκονται ή να διδάσκουν παιδική και εφηβική λογοτεχνία σε μετάφραση ή διασκευή.

Μπορείτε να δείτε τα αναλυτικά περιεχόμενα του βιβλίου ΕΔΩ.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι Καθηγήτρια στο Π.Τ.Π.Ε., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην θεωρία και κριτική της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και στη διδακτική της.

Η Κώστια Κοντολέων,είναι Ελληνίδα συγγραφέας και μεταφράστρια. Χρησιμοποίησε και το ψευδώνυμο Άννα Δομηνίκου. Έχει μεταφράσει πάνω από 100 βιβλία (συλλογές παραμυθιών και κυρίως μυθιστορήματα για ενήλικες, εφήβους και παιδιά) και έχει τιμηθεί το 1992 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης. Έχει ακόμα βραβευτεί από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών,την Ένωση Μεταφραστών και από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα. Συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων και μιας συλλογής διηγημάτων.

Η Κανατσούλη Μένη είναι Καθηγήτρια στο ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Α.Π.Θ. Η συγγραφέας σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στην ιστορική και Κοινωνική Ανθρωπολογία από την Ecoles des Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Διδάσκει Παιδική Λογοτεχνία στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ,

Η Σούλα Οικονομίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, όπου διδάσκει ελληνική και ξένη παιδική λογοτεχνία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στη λειτουργία της ιδεολογίας στα λογοτεχνικά κείμενα για παιδιά καθώς και στα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία.

Η Αγγελική Γιαννικοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών. Το 1989 πήρε Μάστερ εκπαίδευσης (M.Εd) από το Πανεπιστήμιο του Hull (Αγγλία), ενώ το 1992 απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Aσχολείται με θέματα εικονογράφησης παιδικών βιβλίων, με ζητήματα αφήγησης ιστοριών, πρόσληψης και κατανόησης παραμυθιών, καθώς και με θέματα (προ)ανάγνωσης. 

Η Μαρίτα Παπαρούση. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Eίναι πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Paris IV – Paris Sorbonne. 

Η Ευγενία Σηφάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια του ΠΤΠΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία της λογοτεχνίας: Ανάλυση κειμένων». Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και πολιτισμό στο Α.Π.Θ. και στο King’s College London, όπου εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την αγγλόφωνη και ελληνική λογοτεχνία του 19ου και 20ου αιώνα και τη θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στις σπουδές φύλου, τις μετα-αποικιακές σπουδές και τη θεωρία της πρόσληψης. Διδάσκει τα μαθήματα: “Εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνίας”, “Λογοτεχνία, Λόγος και Ιδεολογία” και “Σπουδές φύλου και λογοτεχνία”. Διδάσκει επίσης “Ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας” στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η Ελένη Κονταξή είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής, του Τμήματος Φιλολογίας (ειδίκευση: Μεσαιωνική και Νεότερη Φιλολογία) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης). 

Η Γεωργία Καραντώνα είναι υποψήφια Διδάκτωρ Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Διδακτική Γλώσσας & Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι μετεκπαιδευθείσα του Πανεπιστημίου του Cambridge στις Σπουδές του Ολοκαυτώματος και έχει επιμορφωθεί στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και στο Center for Holocaust Education, UCL.

Ο Δρ. Πέτρος Πανάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia (Athens, Georgia, U.S.A.) όπου διδάσκει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και προεδρεύει του ετήσιου συνεδρίου παιδικής λογοτεχνίας της Georgia. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, καθώς και στο Illinois State University, Central Michigan University και Boise State University. Έχει συντονίσει ευρωπαϊκά προγράμματα που επικεντρώνονται στην παιδική λογοτεχνία και τη φιλαναγνωσία.

Η Νικολέττα Κόρκα, είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α., Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ.

Η Δομινίκη Σάνδη είναι υπεύθυνη του παιδικού και εφηβικού βιβλίου στις Εκδόσεις Ψυχογιός. Έχει πτυχίο γλωσσολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, μεταπτυχιακό παιδικής λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ και διδακτορικό συγκριτικής παιδικής λογοτεχνίας από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρει Ρόεχαμπτον.

H Αργυρώ Πιπίνη είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και θέατρο. Αγαπάει τα βιβλία, ζει για τα βιβλία, αλλά και από τα βιβλία. Μεταφράζει λογοτεχνία, κείμενα για το θέατρο, παιδικά βιβλία. Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και προγράμματα για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία με πανεπιστήμια και διάφορους φορείς.

Μοιραστείτε