Παναγιώτης Πετράκης

Περιγραφή

Στα χρόνια της κρίσης ξεδιπλώνεται μια μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Μια νύχτα στην Ελλάδα του 1998. Στην περίοδο της αμέριμνης απόλαυσης, ένας ανθρωπιστής και τυπικός εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης δολοφονείται άγρια. Η πολύτιμη συλλογή γραμματοσήμων του χάνεται. Ο αστυνόμος Βελλής βάζει ως σκοπό της ζωής του την εξιχνίαση του φόνου αν και τα στοιχεία που έχει στα χέρια του για αυτόν είναι ελάχιστα.

Ο μυστηριώδης φόνος συνδέεται με τις ζωές έξι φίλων. Πρόκειται για δύο παράλληλους κόσμους: το ιστορικό της εξιχνίασης της δολοφονίας και την εξέλιξη της ζωής των ηρώων. Αυτοί οι δύο κόσμοι επικοινωνούν συστηματικά μεταξύ τους με έναν υποδόριο τρόπο οργανώνοντας κομμάτι, κομμάτι το πάζλ της εξέλιξης αυτής της ιστορίας, της κορύφωσης και της κάθαρσης του τέλους. Ενοποιητικός παράγοντας των δύο κόσμων είναι μία μεταφυσική παρουσία: το πνεύμα του δολοφονημένου που σαν από μηχανής θεός των αρχαίων κλασικών καθοδηγεί την εξέλιξη. Μήπως είναι η τυχαιότητα; Το φάντασμα επηρεάζει την διερεύνηση του φόνου και τη ζωή των πρωταγωνιστών και κρατάει ζωντανή την υπόθεσή του με την ελπίδα να λυτρωθεί. Ποιος όμως έχει δολοφονηθεί αλήθεια; Ο συλλέκτης και ανθρωπιστής ή οι ίδιες οι ζωές των ηρώων? Ο φόνος αποκαλύπτεται και οι πρωταγωνιστές γίνονται άθελά τους μέρος της λύσης. Η ανακούφιση και η αισιοδοξία ξαναέρχονται μέσα από την άσκηση της μυστικής έξης, της τέχνης της επιβίωσης των ανθρώπων.

 

Eίπαν για το βιβλίο

«Σπουδαίο είναι το μυθιστόρημα που κατορθώνει να βρει το διαρκές μέσα στο παροδικό και να αναδείξει τις κανονικότητες που διέπουν τις μοναδικές και ανεπανάληπτες ζωές μας. Το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Πετράκη είναι τέτοιο: οι ήρωες του έχουν τα πρόσωπά μας, η μοίρα τους είναι η μοίρα του τόπου μας και η ιστορία τους είναι η δική μας ιστορία».

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης , Επ. Καθ. Εφαρμοσμένης Ηθικής

 

«Με κέρδισε η αρχή του, που ξεκινάει με δυναμισμό με το έγκλημα των δύο αδελφών και η γρήγορη πλοκή που προχωρούν τα γεγονότα με γλώσσα διαυγή και καλοδουλεμένη………. Η αισιοδοξία που επικρατεί να νικά τις φουρτούνες των ηρώων είναι ιαματική για τον αναγνώστη».

Μάρω Βαμβουνάκη, Λογοτέχνης

 

«Πρόκειται για κείμενο πολύ καλογραμμένο και συναρπαστικό, ενώ δείχνει να είναι εργασία έμπειρου λογοτέχνη και όχι νέου στα γράμματα».

Ερασμία Σταυροπούλου, Ομ. Καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας

 

«Θεωρώ ότι είναι μια ιστορία που ξεδιπλώνει την αισθητική και τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα και αυτό είναι τελικά το ζητούμενο σε κάθε μυθιστόρημα και ειδικά σε ένα πρώτο μυθιστόρημα όπου ο αναγνώστης επιχειρεί να γνωρίσει πέρα από τους ήρωες που του συστήνει ο δημιουργός και τον ίδιο τον συγγραφέα».

Ευτυχία Γιαννάκη, Συγγραφέας Αστυνομικής Λογοτεχνίας

 

«Το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Πετράκη είναι εξαιρετική έκπληξη… Η τυχαιότητα ως συστατικό στοιχείο του έργου αιωρείται μεταξύ της απρόσμενης ρωγμής στην αιτιοκρατική τάξη και ενός απρόσιτου σε εμάς, τους κοινούς θνητούς, σχεδόν ανεξήγητου προκαθορισμού».

Διονύσιος Αναπολιτάνος, Ομ. Καθ. της Φιλοσοφίας των Μαθηματικών και Λογικής

 

«Βοηθάει η νύχτα κι η αυγή ίσα με μάνα κι αδερφή».

Ο τίτλος του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Πετράκη είναι εικονοφόρος,
πολύσημος και χρηστικός όπως η παροιμία. Και ήδη από τον τίτλο ο αναγνώστης εισέρχεται στον κόσμο του βιβλίου.

Σωτήρης Δημητρίου, Συγγραφέας