Συγγραφέας: Dr Dick Whittington (FREng)

Εισαγωγή – Επιστημονική Επιμέλεια: Αδαμαντία Πατέλη (Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Ναούμ Μυλωνάς  (Επ. Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Mετάφραση: Αφροδίτη Γεωργαλιού – Γιασεμή Γεωργαλιού

Περιγραφή

Η ψηφιακή οικονομία αφορά πάνω από τον μισό πληθυσμό παγκοσμίως και, στη σημερινή επιχειρηματική αγορά, όποιος διαθέτει τεχνολογικό υπόβαθρο, έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Με αυτό το σύγγραμμα, παρέχεται στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες που διαθέτουν ήδη ψηφιακή τεχνογνωσία μια σταθερή γνωστική βάση για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να διοικήσουν μια επιχείρηση.

Το περιεχόμενο διαρθρώνεται με βάση επιμέρους στόχους, μια δομή που βοηθά τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και να τις κατανοήσουν σε πρακτικό επίπεδο. Στα κεφάλαια αναλύονται με τη σειρά τα στάδια για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης ψηφιακής επιχείρησης: ανάπτυξη (framing) της προώθησης και των πωλήσεων της επιχείρησης, διανομή και επιχειρησιακές λειτουργίες, πρόσληψη αξίας, ανάπτυξη και δυνατότητα κλιμάκωσης, διανοητική ιδιοκτησία και προστασία, ηγεσία και δομή.

Περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • μαθησιακοί στόχοι, εισαγωγές, συμπεράσματα, πίνακες και εικόνες, βασικοί όροι (που ξεχωρίζουν με επισήμανση) και ασκήσεις ανάλυσης και σχεδιασμού σε κάθε κεφάλαιο·
  • ευρύ φάσμα παραδειγμάτων από τον πραγματικό κόσμο·
  • αρθρωτή μελέτη περίπτωσης μιας υποθετικής ψηφιακής επιχείρησης, η οποία χρησιμοποιείται ως πρότυπο για να γίνουν κατανοητές οι έννοιες που αναλύονται σε κάθε κεφάλαιο·
  • παραρτήματα επιχειρηματικών όρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις άδειες χρήσης προϊόντων, τις συμφωνίες παροχής υπηρεσιών σε πελάτες και τις συμβάσεις διανομής προϊόντων σε πελάτες, με βασικούς όρους που επεξηγούνται κατά περίπτωση·
  • συμπληρωματικοί διαδικτυακοί πόροι, όπως αποθετήρια υλικού, διαφάνειες διαλέξεων και οδηγός διδασκαλίας για διδάσκοντες, καθώς και πρότυπο επιχειρηματικού σχεδιασμού για τους σπουδαστές.

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Dick Whittington δίδαξε Επιχειρηματική Καινοτομία στο Πανεπιστήμιο του York και είναι επιχειρηματίας, επιχειρηματικός σύμβουλος και επενδυτής με πάνω από είκοσι πέντε χρόνια εμπειρία. Ως συνιδρυτής επιτυχημένης επιχείρησης τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που τιμήθηκε με τρία Queen’s Awards, εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών (Royal Academy of Engineering) το 2012. Είναι επίσης ενεργός σύμβουλος και επιχειρηματικός άγγελος τόσο στο Λονδίνο όσο και περιφερειακά, σε διάφορα προγράμματα-επιταχυντές (accelerators) στον τομέα της τεχνολογίας.

Βιογραφικά Επιστημονικών Επιμελητών

Η Αδαμαντία Πατέλη κατέχει τη θέση της Καθηγήτριας στο γνωστικό αντικείμενο «Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων και Καινοτομίας» στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η A. Πατέλη έχει διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Ψηφιακές Εφαρμογές και Καινοτομία». Το 2021, η Αδαμαντία Πατέλη διορίστηκε διευθύντρια στο Κέντρο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ το 2022 ορίστηκε επιστημονικά υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος DIN-ECO «Ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και της ικανότητας μετασχηματισμού των Πανεπιστημίων σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Α. Πατέλη αφορούν την ανάπτυξη και διαχείριση ψηφιακών επιχειρήσεων, τα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, την ανοιχτή καινοτομία, τα ψηφιακά οικοσυστήματα και πλατφόρμες, και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Ναούμ Μυλωνάς κατέχει τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Επιχειρηματικότητα στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες». Από τον Δεκέμβριο του 2021 ανέλαβε αναπληρωτής ιδρυματικός υπεύθυνος στο Project  “IRSCHEN” (Interdisciplinary Resilience through Science and Cultural Heritage Network) που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Erasmus Plus. Από τον Φεβρουάριο του 2022 συμμετέχει στην ομάδα διαχείρισης του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από τον Ιούλιο του 2022 συμμετέχει στην συντονιστική ομάδα διαχείρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος DIN-ECO «Ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και της ικανότητας μετασχηματισμού των Πανεπιστημίων σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα», στο οποίο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετέχει ως Συντονιστής Έργου και το οποίο χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία European Institute of Innovation and Technology (EIT) – Higher Education Institutes. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ν. Μυλωνά αφορούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την επιχειρηματική προσωπικότητα, την επιχειρηματική δικτύωση, την επιχειρηματικότητα στην φιλοξενία και τις δημιουργικές βιομηχανίες.