Άντρεα Βουλφ

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή του Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, του διάσημου φυσιοδίφη οι ιδέες του οποίου άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον φυσικό κόσμο – και στην πορεία δημιούργησαν τη σύγχρονη οικολογία.

Ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ (1769-1859) ήταν ο πιο φημισμένος επιστήμονας της εποχής του, ένας οραματιστής και πολυμαθής Γερμανός επιστήμονας, οι ανακαλύψεις του οποίου άλλαξαν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον φυσικό κόσμο. Ανάμεσα στις επαναστατικές του ιδέες ήταν και μια ριζοσπαστική σύλληψη της φύσης ως μιας περίπλοκης και διασυνδεδεμένης παγκόσμιας δύναμης η οποία δεν υπάρχει μόνο για να την εκμεταλλεύεται η ανθρωπότητα. Στη Βόρεια Αμερική, το όνομα του Χούμπολτ συνεχίζει να δίνεται σε πόλεις, επαρχίες, πάρκα, κόλπους, βουνά, ποτάμια, ακόμη και σε βραβεία υποτροφιών. Όμως η κληρονομιά που μας άφησε έχει σχεδόν ξεχαστεί.

Σε αυτή την διαφωτιστική βιογραφία, ακολουθώντας τον Χούμπολτ στα συναρπαστικά του ταξίδια, η Άντρεα Γουλφ φέρνει την αξιοσημείωτη ζωή του Χούμπολτ: συναντάμε την πρόβλεψή του Χούμπολτ για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή τις τολμηρές του αποστολές στις ψηλότερες κορυφές της Νότιας Αμερικής και τις μολυσμένες με άνθρακα στέπες της Σιβηρίας. Ακολουθώντας τον Χούμπολτ παρακολουθούμε τις σχέσεις του με εμβληματικές φιγούρες, συμπεριλαμβανομένων των Σιμόν Μπολίβαρ και Τόμας Τζέφερσον και το βαθύ αντίκτυπο που είχαν τα γραπτά του σε διανοητές όπως ο Δαρβίνος, ο Γουόρντσγουορθ, ο Γκαίτε, ο Μιούιρ, ο Θόρω και πολλοί άλλοι. Έξοχα γραμμένο, το ‘Η Επινόηση της Φύσης’ αποκαλύπτει τους αναρίθμητους τρόπους με τους οποίους οι ιδέες του Χούμπολτ έθεσαν τα θεμέλια της σύγχρονης οικολογίας – και μας θυμίζει γιατί είναι προφητικές και κρίσιμες όσο ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας

Έγραψαν

«Μια υπέροχη βιογραφία. Η Άντρεα Γουλφ με εμπνευσμένη επιχειρηματολογία εξηγεί  γιατί ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ θα πρέπει να θεωρείται ως ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 19ου αιώνα… Οι οικολόγοι σήμερα, ισχυρίζεται η Γουλφ, είναι Χουμπολτιανοί κατά βάθος. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση των παγκόσμιων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η διεπιστημονική προσέγγιση του Χούμπολτ είναι πιο χρήσιμη από ποτέ.»

     —The Economist, Τα Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς

“Από την Ρωσία μέχρι τις ζούγκλες της Νότιας Αμερικής και τα Ιμαλάια, τα ταξίδια ενός ατρόμητου εξερευνητή συνθέτουν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα… Η περιγραφή της Γουλφ, εμπεριέχοντας μια δόση από το πνεύμα του Τεντεν, μας ταξιδεύει σε δύσβατες ζούγκλες, απόκρημνα βουνά και άγρια ζώα που παραμονεύουν σε κάθε βήμα…. Ένα εξαιρετικό δοκίμιο για μια αξιοθαύμαστη φυσιογνωμία.”

     —Simon Winder, The Guardian (Λονδίνο), Τα Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς

«[Αποτελεί] ένα επιτακτικό ανάγνωσμα για την επικαιρότητα του Χούμπολτ. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ο Χούμπολτ, αναδύεται ως μια σύγχρονη προσωπικότητα‧ δρα και μιλά με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός πολύγλωσσου διανοούμενου του 2015 που ταξιδεύει στο χρόνο δύο αιώνες πριν και επιχειρεί να διαφωτίσει τους τότε ανυποψίαστους επιστήμονες και ηγεμόνες του κόσμου… Το βιβλίο ‘Η Επινόηση της Φύσης’ συχνά θυμίζει διήγημα περιπέτειας, ένα είδος το οποίο άντλησε εν μέρει έμπνευση από τα οδοιπορικά του ίδιου του Χούμπολτ… Είναι αδύνατον να διαβάσει κανείς το ‘Η Επινόηση της Φύσης’ χωρίς να μπει στο πετσί του Χούμπολτ. Η Γουλφ μας κάνει όλους Χουμπολτιανούς.»  

       —Nathaniel Rich, New York Review of Books

“Ένα μεγαλοπρεπές βιβλίο αναφοράς, υπέροχα μελετημένο, γραμμένο με χάρη, μια συναρπαστική διανοητική οδύσσεια.”

      —Christopher Hart, The Sunday Times (Λονδίνο)

“Ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ ήταν πιθανότατα ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας της εποχής του, φημισμένος σχεδόν όσο ο Ναπολέοντας. Όμως, εκτός της γενέτειράς του Γερμανίας, η φήμη του έχει ξεφτίσει. Η Γουλφ καταφέρνει εν πολλοίς να αναζωπυρώσει την εκτίμησή μας γι’ αυτόν τον οικολόγο οραματιστή μέσα από την ζωντανή, εντυπωσιακά μελετημένη περιγραφή των ταξιδιών και των κατορθωμάτων του. Το βιβλίο της μας υπενθυμίζει τη διαχρονική  σημασία της θεμελιώδους ιδέας του Χούμπολτ: πως η Γη αποτελεί έναν μοναδικό, διασυνδεδεμένο οργανισμό, έναν οργανισμό που μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα από τις καταστροφικές μας πράξεις.»

     —The New York Times Book Review, Τα 10 Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς

Διακρίσεις

Ένα από τα 10 Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times

Νικητής του Βραβείου Βιβλίου των Los Angeles Times , του Βραβείου James Wright για Συγγραφή σχετικά με τη Φύση, του Βραβείου Costa Καλύτερης Βιογραφίας, του Βραβείου Ness της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας, του Βραβείου Sigurd F. Olson για το καλύτερο βιβλίο με θέμα τη Φύση

Φιναλίστ για το Μετάλλιο Andrew Carnegie για την Αριστεία σε Μη Λογοτεχνικό Πεζογράφημα, για το Βραβείο Βιβλίου της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας (Royal Society) και για το βραβείο Kirkus στην κατηγορία του Μη Λογοτεχνικού Πεζογραφήματος. 

Μοιραστείτε