Συγγραφέας: Pascal Boniface

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Η κρίση του Covid-19 προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ στις κοινωνίες μας οδηγώντας αρκετούς σχολιαστές στο να ισχυριστούν πως τίποτα απ’ όσα γνωρίζαμε δε θα είναι πια το ίδιο. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο που έφερε στην επιφάνεια λανθάνουσες τάσεις και σύμφωνα με τον συγγραφέα θα επιφέρει δομικές αλλαγές στις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις.

Το παρόν βιβλίο εστιάζει σε αυτή την ιστορική «στιγμή» και ρίχνει φως στις γεωστρατηγικές συνέπειες της καταστροφικής υγειονομικής κρίσης που γνώρισε ο πλανήτης. Πρόκειται άραγε για την αρχή του τέλους της ηγεμονίας του δυτικού κόσμου; Είναι η Κίνα ο μεγάλος νικητής της μονομαχίας –μία μονομαχία πιο έντονη από ποτέ– με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Μήπως η κρίση αυτή βάζει την ταφόπλακα στο όνειρο μιας ισχυρής Ευρώπης ή θα μπορούσε να είναι το εφαλτήριο για μια νέα αρχή; Οδεύουμε προς έναν κόσμο όπου το πολυμερές σύστημα διακυβέρνησης θα βγει ενισχυμένο ή προς έναν κόσμο με λιγότερους και πιο ισχυρούς παίκτες;Αυτά είναι ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που ο Πασκάλ Μπονιφάς αναλύει με διαύγεια για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη «μετά τον κορωνοϊό» εποχή.

Περιεχόμενα

— Πρόλογος

— Πρόλογος της ελληνικής έκδοσης

— Κατάπληξη

— Το τέλος του δυτικού τρόπου ζωής

— Κίνα, ο μεγάλος νικητής;

— Μία δύναμη που παραπαίει

. — Η μονομαχία Κίνας / Ηνωμένων Πολιτειών

— Κόκκινη απειλή και / ή «Κίτρινη απειλή»;

— Η διστακτική Ευρώπη

— Το τέλος της παγκοσμιοποίησης;

— Προς έναν ασφυκτικό έλεγχο των λαών;

— Το πολυμερές σύστημα διακυβέρνησης

— Συμπεράσματα

 

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Πασκάλ Μπονιφάς είναι ιδρυτής και  διευθυντής του Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS) στο Παρίσι και διδάσκει στο Institut d’Études Politiques της Λιλ. 

Συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Διεθνούς Συνεργασίας καθώς και στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Αφοπλισμό (συμβουλευτικό όργανο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ).Το συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνει περισσότερα από τριάντα βιβλία πάνω στη διεθνή πολιτική. Σχολιάζει τακτικά τη διεθνή επικαιρότητα στα βασικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας.