Συγγραφέας: Peter Harrison 

Περιγραφή

Η σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας μοιάζει ανεξίτηλη στον χρόνο, σχεδόν αιώνια. Αυτές οι τόσο αποκλίνουσες ερμηνείες για τον κόσμο βρίσκονταν πάντα σε έντονη αντίθεση; Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει ο Peter Harrison, αυτό δεν ισχύει: Οι ίδιες οι έννοιες της επιστήμης και της θρησκείας είναι σχετικά πρόσφατες,εμφανίστηκαν μόλις στα τελευταία τριακόσια χρόνια και είναι οι ίδιες οι κατηγορίες, παρά οι υποκείμενες έννοιές τους, που περιορίζουν την κανόησή μας για το πώς η επίσημη μελέτη της φύσης συνδέεται με τη θρησκευτική ζωή.

Στο βιβλίο Οι επικράτειες της επιστήμης και της θρησκείας, ο Harrison αποδομεί όσα θεωρούμε ότι γνωρίζουμε σχετικά με τις δύο κατηγορίες και, στη συνέχεια, τα ανασυνθέτει με έναν προκλητικό και παραγωγικό νέο τρόπο. Μέσω της παράλληλης, για πρώτη φορά, ιχνηλάτησης της ιστορίας αυτών των εννοιών, ρίχνει φως σε εναλλακτικά όρια και ελάχιστα γνωστές σχέσεις μεταξύ τους καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο δυνατό να μάθουμε μέσα από την αληθινή τους ιστορία και να δούμε άλλους πιθανούς τρόπους με τους οποίους η επιστημονική μελέτη και η θρησκευτική ζωή μπορεί να συνδέονται, επηρεάζονται και εμπλουτίζουν αμοιβαία η μία την άλλη.

Ένα συγκλονιστικό επίτευγμα από έναν διακεκριμένο μελετητή και στο απόγειο των δυνατοτήτων του, το βιβλίο Οι επικράτειες της επιστήμης και της θρησκείας υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για αυτούς τους θεμελιώδεις πυλώνες της ανθρώπινης ζωής και εμπειρίας.»

Περιεχόμενα Βιβλίου

Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι διαθέσιμα ΕΔΩ 

Κριτικές

«Το έργο του Harrison είναι μια αξιοθαύμαστη συμβολή στην ιστορία της επιστήμης και θρησκείας. Παρόλο που απευθύνεται σε ένα ακαδημαϊκό κοινό, η ανάλυση του Harrison θα ενδιαφέρει εξίσου το γενικό κοινό, καθώς θέτει προκλήσεις στις προκαταλήψεις που έχουμε για τα δύο πεδία.»

– Publishers Weekly

«Οι Επικράτειες της επιστήμης και της θρησκείας του Harrison είναι ένα βιβλίο που υποκαθορίζει τα πεδία. Καταδεικνύει πειστικά ότι οι υποθέσεις πως υπάρχει σύγκρουση ή συνεργασία μεταξύ επιστήμης και θρησκείας είναι βεβιασμένες. Μια προκαταρτική διερεύνηση αυτών των συνδέσεων πρέπει να ξεκινάει με την αναγνώριση ότι δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν αυτοί οι δύο όροι και ότι το σύμφυρμα των νοημάτων, που έχουμε κληρονομήσει, έχουν συσσωρευτεί με εντελώς διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια της ιστορίας της δυτικής σκέψης.»

– Marginalia

Το βιβλίο του Χάρισον είναι μια προσεκτική και βαθιά μελέτη, αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναφέρεται στον δημόσιο λόγο που επενδύει στο δόλωμα μίας συγκρουσιακής εικόνας μεταξύ θρησκείας και επιστήμης. […] Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι μία υπομονετική, ραφιναρισμένη αρχαιολογία των όρων επιστήμη και θρησκεία. Κατά μία έννοια, ο Χάρισον μας προσφέρει μία πλούσια βιογραφία των δύο εννοιών.

– Los Angeles Review of Books

Ο Χάρισον σοφά επισημαίνει πως όσοι θέλουν να βλέπουν μία σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. είναι απίθανο να καταφύγουν στην πένα του ιστορικού. Μια περίπλοκη ανάλυση του είδους που παρείχε, ωστόσο, προκαλεί πολλά ερευνητικά ερωτήματα, ιδίως σχετικά με την υπολειπόμενη θέση, αν υπάρχει, των ηθικών ευαισθησιών στην επιστημονική έρευνα. . . . Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

– Times Literary Supplement

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Peter Harrison διετέλεσε καθηγητής επιστήμης και θρησκείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επί του παρόντος είναι καθηγητής έρευνας και διευθυντής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Queensland. Το 2011 έδωσε τις Διαλέξεις Gifford στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και κατέχει τον τίτλο του Senior Rese.