Συγγραφείς: Andreas Chatzidakis, Jamie Hakim, Jo Littler, Catherine Rottenberg & Lynne Segal.

Πρόλογος ελληνικής έκδοσης: Αθηνά Αθανασίου

Επίμετρο ελληνικής έκδοσης: Μαριάννα Φωτάκη

Μετάφραση: Χριστιάνα Σμυρνιώτη 

Περιγραφή

Το Μανιφέστο της Φροντίδας τοποθετεί τη φροντίδα στην καρδιά των συζητήσεών μας γύρω από την τωρινή μας κρίση: από τη φροντίδα των παιδιών,των ηλικιωμένων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τη φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον. Στον κόσμο μας επικρατεί έλλειψη φροντίδας αλλά μπορούμε να οραματιστούμε και έναν διαφορετικό κόσμο. 

Το Μανιφέστο της φροντίδας προτείνει ένα όραμα για έναν κόσμο που πραγματικά νοιάζεται και φροντίζει. Οι συγγραφείς συζητούν τον ρόλο που κατέχει η φροντίδα στην καθημερινότητα καθιστώντας την τήν οργανωτική αρχή σε κάθε διάσταση και κλίμακα της ζωής. Όλοι μας βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο και μόνο αναγνωρίζοντας και  τροφοδοτώντας αυτή την αλληλεξάρτηση θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο όχι μόνο θα κατοικούμε αλλά και θα ευημερούμε.

Το Μανιφέστο Φροντίδας τοποθετεί τη φροντίδα στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρέχουσας κρίσης μας: από την φροντίδα παιδιών, υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα ηλικιωμένων έως τη φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η ανεμελιά, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Ο Ανδρέας Χατζηδάκης είναι καθηγητής μάρκετινγκ και καταναλωτικής κουλτούρας στο Royal Holloway University of London.

Ο Jamie Hakim είναι λέκτορας στις σπουδές των μέσων ενημέρωσης στο University of East Anglia. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στη διασταύρωση ψηφιακών πολιτισμών, οικειότητας, ενσάρκωσης και φροντίδας.

H Jo Littler είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Συνδιευθυντής του Κέντρου Έρευνας Φύλου και Σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η Catherine Rottenberg  εντάσσεται στο Τμήμα Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στό University Park Nottingham. Μετά από διετή υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαικής Ένωσης στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε ένα έργο που εξετάζει την άνοδο του νεοφιλελεύθερου φεμινισμού. 

Η Lynne Segal είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας και Σπουδών Φύλου στο Τμήμα Ψυχοκοινωνικών Σπουδών στο Birkbeck College.

 

Έγραψαν για το βιβλίο

«Επιτέλους ένα μανιφέστο που καταδεικνύει πόσο πολύ μπορεί –και πρέπει– να επηρεάσει η φροντίδα την αλλαγή των παγκόσμιων πρακτικών και θεσμών και τη μεταμόρφωση του κόσμου μας! Έχοντας πάψει πλέον να αποτελεί μόνο προσωπικό προβληματισμό ή αποκλειστική έγνοια των ηθικολόγων που κάνουν εικασίες σχετικά με το απόλυτο θηλυκό, η φροντίδα προσφέρεται σε αυτό το κείμενο με τη μορφή μιας εμπεριστατωμένης κριτικής για τη νεοφιλελεύθερη κερδοσκοπία. Η “Κολεκτίβα της Φροντίδας” γράφει με καθηλωτική καθαρότητα, με μια συλλογιστική ικανότητα εν μέσω αυτών των πολυτάραχων ημερών, και μας υπενθυμίζει ότι η φροντίδα κουβαλά μέσα της ένα συμπλεγματικό παρελθόν αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η φροντίδα διαπλέκει τις ζωές όλων μας δίνοντα μορφή και πνοή σε μια ελπιδοφόρα πολιτική που να ταιριάζει στην εποχή μας».

  • Judith Butler

«Το Μανιφέστο της φροντίδας είναι ένα φωτεινό κάλεσμα για μεταμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, ένα σχέδιο δράσης για να μπορέσουμε να βγούμε μέσα από όλες τις διασταυρούμενες κρίσεις και να υφάνουμε έναν νέο κοινωνικό ιστό. Η ηθική της οικουμενικής φροντίδας αποτελεί αντίδοτο στην κατακόρυφη άνοδο της αδιαφορίας που το τρέχον μας σύστημα επιδεικνύει απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Οι συγγραφείς του αντιλαμβάνονται ότι η φροντίδα δεν είναι εμπόρευμα: είναι μια πρακτική, μια βασική ηθική αξία και μια οργανωτική αρχή πάνω στην οποία μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα πολιτική». 

  • Naomi Klein, συγγραφέας του Στις Φλόγες

«Γιατί να ζούμε σε έναν κόσμο που επιβραβεύει την αναλγησία, την αδιαφορία και την αμέλεια; Για πόσο θα ανεχόμαστε ένα τέτοιο καθεστώς; Όχι για πολύ, σύμφωνα με αυτό το ζωτικό, επείγον και συναρπαστικό βιβλίο που εξηγεί την απαίτηση για ριζοσπαστική αλλαγή. Το Μανιφέστο δεν περιορίζεται να κατακρίνει τις ανηλεείς κυβερνήσεις και εταιρείες, αλλά επιπλέον προσφέρει και μια εναλλακτική. Υπάρχει, και τη χρειαζόμαστε απεγνωσμένα». 

  • Bev Skeggs, Διακεκριμένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ

«Ένα κάλεσμα για το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα. Η κολλέκτίβα της φροντίδας καταδεικνύει τη συστημική έλλειψη φροντίδας των υπάρχουσων πολιτικών, οικονομικών και συγγενικών δομών, προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Προβάλει μια πιο ευρύχωρη έννοια της φροντίδας ως ένα πρακτικό, και ήδη υπάρχον, βήμα για θετικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα». 

  • Joan Tronto, συγγραφέας του Φροντιστικές Δημοκρατίες

«Ακατάβλητα αναλυτικό… η τρέχουσα κρίση έστρεψε τους προβολείς στο πάντα επείγον ζήτημα της φροντίδας»

  • Observer 

«Ένα εμπνευσμένο και επαναστατικό προσκλητήριο για μια οικονομία και μια κοινωνία που θα βασίζονται στη φροντίδα του πλανήτη και του συνανθρώπου… εκπέμπει ζωντάνια και οικειότητα, ηθική καθαρότητα και πολιτική αναγκαιότητα. Είναι υπέροχο». 

  • Avi Lewis, The Leap