Συγγραφέας: Μαγδαληνή Αναστασίου

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

Αντικύθηρα, 1900-1902: ένα αρχαίο ναυάγιο εντοπίζεται και τμήμα ενός πρωτόγνωρου αρχαιοελληνικού μηχανισμού ανελκύεται. Όλοι αναρωτιούνται για τον ρόλο του. Είναι αστρολάβος; Πυξίδα; Μοιάζει αρκετά πολύπλοκο. Ήταν άραγε μέρος του πολύτιμου φορτίου του πλοίου ή κάποιο ναυτιλιακό όργανο και άρα μέρος του εξοπλισμού του;

Το αρχαίο αντικείμενο φέρει απολιθωματικές επικαθίσεις και η μακρόχρονη παραμονή στη θάλασσα το έχουν καταστήσει ιδιαίτερα εύθραυστο. Έτσι, κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του. Ταιριαστό ίσως για ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας,μόνο η παράλληλη εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας, στον έναν αιώνα που ακολούθησε από την εύρεσή του, έδωσε τη δυνατότητα της αποκρυπτογράφησής και της πλήρους ερμηνείας του.

Χάρη σε μία τρικυμία το α΄ μισό του 1 ου αιώνα π.Χ., ένα αρχαίο πλοίο, γεμάτο με πολύτιμα αντικείμενα, βυθίστηκε και χάρη σε μία άλλη τρικυμία το 1900 Συμιακοί σφουγγαράδες εντοπίζουν το αρχαίο ναυάγιο και αφιερώνουν τη ζωή τους στην ανέλκυση των πολύτιμων ευρημάτων. Χάρη σε όλα αυτά, έχουμε την τύχη να έχει διασωθεί ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η μακρόχρονη έρευνά του άφησε άναυδη την επιστημονική κοινότητα. Παγκοσμίως πλέον σήμερα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί τον μοναδικό μας μάρτυρα για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της αρχαίας ελληνικής αστρονομίας και μηχανικής.

 

Βιογραφικό Συγγραφέως

Η Μαγδαληνή Αναστασίου είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ξεκίνησε τις πρώτες της σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου και, μετά την απόκτηση του πτυχίου της με ειδίκευση στην Αρχαιολογία, ξεκίνησε νέες σπουδές στο Τμήμα Φυσικής από όπου πήρε πτυχίο Φυσικής με κατεύθυνση Αστρονομία το 2004 και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Υπολογιστική Φυσική το 2007. Αμέσως μετά ξεκίνησε τη διατριβή της στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με κύριο επιβλέποντα τον Ιωάννη Χιού Σειραδάκη, έναν από τους βασικότερους νεότερους μελετητές του Μηχανισμού. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια
και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές.

Κριτικές

«Η Δρ Μαγδαληνή Αναστασίου ερεύνησε τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη, ενός εκ των πρωταγωνιστών της μελέτης του. Τη μελέτη του σημαντικότερου αρχαίου μηχανήματος που υπάρχει σε οποιοδήποτε μουσείο σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει το βιβλίο με γλαφυρότητα και ακρίβεια. Είμαι βέβαιος ότι θα το απολαύσετε, όπως και εγώ».

– Ξενοφών Μουσάς , Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Το βιβλίο της Μαγδαληνής Αναστασίου δημιουργήθηκε μέσα από την έρευνά της και τις σημαντικές ανακαλύψεις της στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Το έργο της είναι πρωτότυπο και λεπτομερές και το βιβλίο προσφέρει μια κατανόηση σε βάθος των μοναδικών λειτουργιών του Μηχανισμού.

– Tony Freeth, Ομότιμος Καθηγητής, University College London (UCL)

Για τον αναγνώστη, το νέο βιβλίο της Μαγδαληνής Αναστασίου περιγράφει με σαφήνεια όσα έχουμε κατανοήσει μέχρι σήμερα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων καθώς και πώς φτάσαμε σε αυτή τη γνώση. Για τους ειδικούς αναγνώστες, προσφέρει επιπλέον αναλυτικές παρουσιάσεις για τις δικές της έρευνες σε διάφορα χαρακτηριστικά αυτού του αριστουργήματος της αρχαίας αστρονομίας και της μηχανικής.

– James Evans, Καθηγητής, University of Puget Sound, Washington, συγγραφέας του υπό μετάφραση βιλίου “The History and Practice of Ancient Astronomy”

Σπάνια ένα βιβλίο περιλαμβάνει τόση περιπέτεια αναζήτησης στον χώρο και τον χρόνο. Για εμάς τους Έλληνες, πρωταρχικά στοιχεία βρίσκονται εκεί, Αστρονομία, Ιστορία αλλά και η Θάλασσα που κράτησε μέσα τον Μηχανισμό, του οποίου την συναρπαστική ιστορία ξετυλίγει η συγκεκριμένη μελέτη και παρουσίαση.

– Παντελής Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, Επισκέπτης Καθηγητής, Ακαδημία Αθηνών.

Το βιβλίο αυτό έχει γραφεί από μία από τις πιο ικανές ερευνήτριες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, έχοντας κάνει ανακαλύψεις σχεδόν σε κάθε θραύσμα του. Το βιβλίο συνδυάζει μια σαφή και πλήρη εισαγωγή στην ιστορία, τη δομή και τις κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού μαζί με την περιγραφή και την ανάλυση των κύριων ανακαλύψεων που έκανε η ίδια. Πρόκειται για μια συναρπαστική παρουσίαση του Μηχανισμού.

– Christián C. Carman, Καθηγητής, Universidad Nacional de Quilmes/CONICET