Συγγραφείς:  David Male (Open University UK), Stokes Peebles (Vanderbilt University), Victoria Male (Imperial College London) 

Μετάφραση: Χριστίνα Ευτύχη, Νικόλαος Αγγέλης, Ντανιέλα Θεοδωρίδου, Ιωάννης Κωστόπουλος, Βικτωρία Σιζίκοβα, Σπυριδούλα Τσιομήτα

Επιστημονική Επιμέλεια: Γιώργος Θυφρονίτης (Παν. Ιωαννίνων), Ουρανία Τσιτσιλώνη (Εθνικό & Καποδιστριακό Παν. Αθηνών). 

Περιγραφή

Η 9η έκδοση της Ανοσολογίας των D. Male, S. Peebles και V. Male καλύπτει όλες τις βασικές και κλινικές έννοιες που πρέπει να γνωρίζει κανείς γύρω από το αντικείμενο της Ανοσολογίας, προσφέροντας μια πλούσια εικονογραφημένη και λεπτομερώς δομημένη προσέγγιση σε αυτό το σύνθετο και ταχέως εξελισσόμενο πεδίο. Η συγγραφή και η επιμέλεια του βιβλίου από ειδικούς τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα, παρέχει μια σύγχρονη και συνεκτική κάλυψη του πεδίου που συνδέει την εργαστηριακή έρευνα με την κλινική εφαρμογή. Με δομή φιλική προς τον αναγνώστη και έγχρωμη επεξεργασία, εμπεριέχει επιπλέον υπομνήματα ανάλυσης των βασικών εννοιών, επεξηγηματικά διαγράμματα και σχεδόν 200 εικόνες που θα βοηθήσουν στην οπτική κατανόηση και στην εκμάθηση βασικών εννοιών.

Μια συνεκτική πλούσια εικονογραφημένη έκδοση που καθιστά απλούστερη την κατανόηση και την εμπέδωση της Ανοσολογίας. Δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματώνει σύγχρονα θέματα αιχμής, όπως τα λεμφικά κύτταρα της φυσικής ανοσίας, τις θεραπείες με αντισώματα και τη γενετική μηχανική των ανασυνδυασμένων αντισωμάτων, τις συνιστώσες της φυσικής ανοσίας, τη γενετική βάση των νοσημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξατομικευμένη ιατρική, καθώς και τις ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η 9η έκδοση του βιβλίου περιλαμβάνει υπομνήματα Κριτικής Σκέψης, περιλήψεις στην αρχή κάθε κεφαλαίου και κριτικές ερωτήσεις ανάλυσης περιστατικών με κλινικό προσανατολισμό, τα οποία επιτρέπουν μια συνεκτική ανασκόπηση και μια γρήγορηπρακτική εξάσκηση για τις εξετάσεις.

Βασικά χαρακτηριστικά

Εξηγούνται τα δομικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος – τα κύτταρα, τα όργανα και οι κύριοι υποδοχείς του – καθώς και οι μηχανισμοί εκκίνησης και οι λειτουργίες της ανοσιακής απόκρισης, ιδιαίτερα ως προς την κλινική της προσέγγιση.

Το βιβλίο προσφέρει στους αναγνώστες μία αναδιοργανωμένη δομή βάσει της οποίας η Ανοσολογία παρουσιάζεται με τον τρόπο που συνήθως διδάσκεται, συσχετίζοντας καλύτερα τη βασική και την κλινική ανοσολογία. 

Παρέχει πλαίσια κριτικής σκέψης, περιλήψεις στην αρχή κάθε κεφαλαίου και ερωτήσεις βάσει περιστατικών, που παρέχουν μια αποτελεσματική ανασκόπηση και γρήγορη πρακτική εξάσκηση για τις εξετάσεις.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Πρόλογος 9ης έκδοσης

ΜΕΡΟΣ 1 Ανοσοποιητικό σύστημα και φυσική ανοσία

 1 Εισαγωγή στο ανοσοποιητικό σύστημα, 1

David Male

 2 Κύτταρα, ιστοί και όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος, 19

Peter Maidwyn Lydyard και Nina Porakishvili

 3 Μηχανισμοί φυσικής ανοσίας, 68

David Male

 4 Το συμπλήρωμα, 90

Bryan Paul Morgan

 5 Τα μονοπύρηνα φαγοκύτταρα στην ανοσιακή

άμυνα, 115

Luisa Martinez-Pomares

ΜΕΡΟΣ 2 Επίκτητες ανοσιακές αποκρίσεις 

 6 Yποδοχείς Τ κυττάρων και μόρια του μείζονος συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας, 144 

Victoria Male

 7 Παρουσίαση του αντιγόνου, 161

Victoria Male

 8 Κυτταρομεσολαβούμενη κυτταροτοξικότητα, 180 

Victoria Male

 9 Ωρίμανση των Β κυττάρων και αντισωμική απόκριση, 197 

David Male

10 Αντισώματα, 224

Roy Jefferis, Gestru Vidarsson και Theo Rispens

11 Ανοσιακή ανοχή, 254

David Male και Thomas Kamradt

12 Ρύθμιση της ανοσιακής απόκρισης, 276

David Bending

13 Ανοσιακές αποκρίσεις στους ιστούς, 295

David Male

ΜΕΡΟΣ 3 Άμυνα έναντι μολυσματικών παραγόντων

14 Ανοσία έναντι των ιών, 310

Persephone Borrow

15 Ανοσία κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, 329

Gregory J. Bancroft

16 Ανοσία έναντι πρωτοζώων και σκωλήκων, 359

Richard John Pleass 

17 Εμβόλια, 386

Colin Casimir

ΜΕΡΟΣ 4 Ανοσοανεπάρκεια

18 Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, 409

Luigi D. Notaragelo

19 AIDS, δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες και ανοσοκαταστολή, 428 

Yasmin Khan και Daniel Dulek

ΜΕΡΟΣ 5 Ανοσιακές αποκρίσεις έναντι ιστών 

20 Αυτοανοσία και αυτοάνοσα νοσήματα, 443

David Isenberg και Arti Mahto

21 Μεταμόσχευση και απόρριψη, 473

Andrew George

22 Ανοσία έναντι του καρκίνου, 497

Ανοσία έναντι του καρκίνου

ΜΕΡΟΣ 6 Υπερευαισθησία

23 Άμεση υπερευαισθησία (Τύπος Ι), 517

Thomas A.E. Platts-Mills

24 Υπερευαισθησία (Τύπου II), 543

David Male

25 Υπερευαισθησία (Τύπου ΙII), 558

David P. D’Cruz

26 Υπερευαισθησία (Τύπου ΙV), 575

Daniel Cook και R. Stokes Peebles, Jr. 

Κριτική σκέψη,

Γλωσσάρι,

Ευρετήριο,

Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα περιεχομένων εδώ.

Βιογραφικά Συγγραφέων

David Male

Καθηγητής Βιολογίας με ερευνητικά και διδακτικά ενδιαφέροντα στις περιοχές της νευροανοσολογίας και τη βιολογία των αγγειακών κυττάρων.Καθηγητής Βιολογίας στο Open University του Η.Β από το 1999.

Stokes Peebles

Καθηγητής Παθολογίας, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt. Διευθυντής προγράμματος υποτροφιών ανοσολογίας/αλλεργίας. Ο Δρ. Peebles εργάστηκε ως υπότροφος στην Αλλεργία/Κλινική Ανοσολογία στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins (1991-1995) πριν ξεκινήσει την καριέρα του Ιατρική Σχολή του Vanderbilt.

Victoria Male

Η Sir Henry Dale Fellow και Λέκτορας Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας στο Τμήμα Μεταβολισμού, Πεπτικότητας και Αναπαραγωγής του Imperial College London. Πραγματοποίησε το Διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge σχετικά με τα κύτταρα ΝΚ στη διάρκεια της ανθρώπινης κύησης. Το 2015 ίδρυσε το δικό της εργαστήριο στο Royal Free Hospital Campus του UCL όπου συμμετείχε στην ομάδα μεταμόσχευσης ήπατος. Το 2019 εντάχθηκε στο δυναμικό του Imperial College. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα πέραν της αναπαραγωγικής ανοσολογίας, περιλαμβάνουν την ανοσολογία των μεταμοσχεύσεων και την ανοσία έναντι ιών.