Συγγραφέας:  Ρέιτσελ Αβίβ

Μετάφραση: Βαγγέλης Προβιάς

Επίμετρο: Μαίρη Κανελλοπούλου

  • Πληροφορίες

Περιγραφή

  «Οι αρρώστιες μας δεν βρίσκονται μόνο μέσα στο κρανίο μας. Δημιουργούνται και συντηρούνται από τις προσωπικές μας σχέσεις και τις κοινότητες στις οποίες ανήκουμε.»

Τι, ποιος και πώς ορίζει την ψυχική ασθένεια; Πώς η ψυχιατρική, οι διαδικασίες διάγνωσης και τα φάρμακα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας, της κοινωνικής, αλλά ακόμη και της προσωπικής μας ζωής; Τι σχέση έχει ο ρατσισμός ή οι έμφυλες διακρίσεις με τις ψυχικές παθήσεις όσων (πρέπει να) τα υπομένουν;

Με αφετηρία ερωτήσεις-κλειδιά για την ίδια τη φύση μας, η Ρέιτσελ Αβίβ μάς προσκαλεί σε μια εξερεύνηση του πιο κρυφού και τρυφερού εαυτού μας αλλά και των κόσμων μας. Οδηγοί μας, έξι άνθρωποι σαν εμάς. Σε έξι ιστορίες ψυχικής πάθησης, κάποιες με κάθαρση, άλλες όχι. Έξι συναρπαστικά ταξίδια – από ελίτ πανεπιστήμια, σε ναούς στα βάθη της Ινδίας, από ιδρύματα σαν πολυτελή ξενοδοχεία, στα αγριότερα γκέτο των ΗΠΑ.

Η συμπόνια, η επιστημονική σκέψη, η αγάπη για τον άνθρωπο και όσα τον κάνουν μοναδικό, η έλλειψη εύκολης επίκρισης, η διαλλακτικότητα, η αντικειμενικότητα, η γεμάτη ζεστασιά και σεβασμό στο άγνωστο κάθε ψυχής γραφή, είναι λίγα μόνο από εκείνα που κάνουν ετούτο το βιβλίο μια νοητικά και συναισθηματικά πολύτιμη εμπειρία ανάγνωσης.

Βιογραφικό

Η Ρέιτσελ Αβίβ είναι μόνιμη συνεργάτης και συντάκτρια του περιοδικού New Yorker στο οποίο γράφει για την ιατρική, την εκπαίδευση, την ποινική δικαιοσύνη και άλλα θέματα. Το 2022 κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Περιοδικών των ΗΠΑ στην κατηγορία Profile Writing – εις βάθος παρουσίαση προσώπου ή ομάδας προσώπων. Είναι υπότροφος του ιδρύματος New America για το 2019 και έλαβε το Επίδομα Δημιουργικής μη Μυθοπλαστικής Γραφής από το ίδρυμα Whiting ως οικονομική στήριξη για τη συγγραφή του βιβλίου Άγνωστοι με τον εαυτό μας. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

 

Κριτικές

Μια ιδιαίτερα στοχαστική και έξυπνη απόπειρα να κατανοήσουμε τις αντικρουόμενες ιστορίες που λέμε για την ψυχική δυσφορία. 

The Guardian

Μια πρωτοποριακή εξερεύνηση της ψυχικής ασθένειας και του νου μας.

The New Yorker

Με το να γράφει αψηφώντας τα όρια των ψυχιατρικών αφηγήσεων, από ένα πεδίο όπου η γλώσσα φαίνεται να αποτυγχάνει, η Αβίβ βρίσκει, παραδόξως, τις λέξεις για τις πιο ανομολόγητες και ανείπωτες καταγραφές της ανθρώπινης εμπειρίας. Αρχίζει να ονοματίζει σωστά αυτό που έχει ονομαστεί λάθος. Για έναν δημοσιογράφο, όπως και για έναν ψυχίατρο, δεν υπάρχει σημαντικότερο επίτευγμα. 

The Wall Street Journal

Η Ρέιτσελ Αβίβ αμφισβητεί τον τρόπο που σκεφτόμαστε συνήθως για την ψυχική ασθένεια… Το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική, γεμάτη ενσυναίσθηση ματιά στους μυστηριώδεις τρόπους με τους οποίους το μυαλό μας μπορεί να μας προδώσει. 

Vogue

Οικείο μα και αποκαλυπτικό… απόλυτα εύστοχο στο να μεταφέρει τις σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και την πολυπλοκότητα.

New York Times

Η δύναμη του Άγνωστοι με τον εαυτό μας βρίσκεται στις συναρπαστικές προσωπικές περιπτώσεις οι οποίες συνεισφέρουν με παραστατικά επεισόδια στον δημόσιο διάλογο για την περίπλοκη και μπερδεμένη φύση του νου μας. . . Τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών του βιβλίου, εκτός από εξαιρετικά ζωντανά, λειτουργούν και ως στοχασμοί σχετικά με το ανθρώπινο μυαλό και την ψυχή.

Wired Magazine.

 

Μοιραστείτε